Dutch baby, pieczony naleśnik z owocami 2

Autor: Patrycja Kulczycka

Pieczone potrawy niosą za sobą wiele walet. Tak przygotowany posiłek będzie łatwiejszy do strawienia, a także dostarczy więcej wartości odżywczych niż posiłek smażony.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    429 kcal

  • Białko:

    20 g

  • Tłuszcze:

    17 g

  • Węglowodany:

    51 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jaja kurze całe (100 g)
  • 1/3 szklanki mleka 2% (80 ml)
  • 3 i 1/3 łyżki mąki orkiszowej (50 g)
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego (5 ml)
  • 1 szczypta soli (1 g)
  • 1 i 1/3 łyżeczki ksylitolu (10 g)

 

Przygotowanie:

Ulubione owoce do podania i jogurt naturalny. Uwaga! Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli wyciągasz jajka prosto z lodówki należy je ocieplić a mleko podgrzać. Piekarnik nagrzać do 180st.C od razu wstawić do niego patelnię. Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i ksylitolu wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wlać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik powinien mieć złoty kolor i pięknie wyrosnąć, po czym opadnie tworząc niewielkie pagórki. Dodać ulubione owoce i gotowe.

 

Powrót Powrót