
Dal jest indyjskim gulaszem z soczewicy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli lubisz kuchnie orientalne to koniecznie wypróbuje ten przepis!
Wartość odżywcza w 1 poracji:
- Energia:
410 kcal
- Białko:
15,3 g
- Tłuszcze:
24,1 g
- Błonnik pokarmowy:
7,3 g
- Węglowodany:
38,8 g
Składniki na 4 małe porcje:
- 200 g Soczewica czerwona, nasiona suche
- 400 g Mleczko kokosowe
- 100 g Cebula
- 400 g Pomidory z puszki
- 100 g Szpinak
- 20 g Olej rzepakowy
- Czosnek, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma, chilli, natka pietruszki
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Chwilę razem podsmażyć a następnie dodać przyprawy. W kolejnym kroku dodać opłukaną soczewicę, pomidory, mleczko kokosowe i gotować około 15 minut. Na koniec dodać szpinak i gotować razem jeszcze 5 minut. Na koniec danie posypać natką pietruszki. Danie można zjeść z dodatkiem pieczywa, tortilli lub ryżu.