Dal z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Autor: Aleksandra Pasich

Dal jest indyjskim gulaszem z soczewicy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli lubisz kuchnie orientalne to koniecznie wypróbuje ten przepis!

 

Wartość odżywcza w 1 poracji:

  • Energia:

    410 kcal

  • Białko:

    15,3 g

  • Tłuszcze:

    24,1 g

  • Błonnik pokarmowy:

    7,3 g

  • Węglowodany:

    38,8 g

 

Składniki na 4 małe porcje:

  • 200 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 400 g Mleczko kokosowe
  • 100 g Cebula
  • 400 g Pomidory z puszki
  • 100 g Szpinak
  • 20 g Olej rzepakowy
  • Czosnek, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma, chilli, natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Chwilę razem podsmażyć a następnie dodać przyprawy. W kolejnym kroku dodać opłukaną soczewicę, pomidory, mleczko kokosowe i gotować około 15 minut. Na koniec dodać szpinak i gotować razem jeszcze 5 minut. Na koniec danie posypać natką pietruszki. Danie można zjeść z dodatkiem pieczywa, tortilli lub ryżu.

 

Powrót Powrót