
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym – ma tylko 16 kcal w 100g! Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym. Ponadto jest źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina A, C, K, witamin z grupy B, potas, cynk oraz foliany. Warzywo w większości składa się z wody, dzięki temu dobrze nawadnia organizm. Główną zaletą jest jej smak, dzięki czemu często wykorzystywana jest w kuchni w różnorodnej – w przepisie w postaci wytrawnej.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Energia
513 kcal
- Białko
25,2 g
- Tłuszcze
17,5 g
- Węglowodany
69,4 g
- Błonnik pokarmowy
12 g
Składniki
- 300 g Cukinia
- 100 g Pieczarki
- 50 g Cebula
- 40 g Soczewica zielona
- 30 g Ryż brązowy
- 100 g Sok pomidorowy
- 10 g Oliwa z oliwek
- 20 g Ser żółty
- Natka pietruszki, pieprz, papryka ostra wędzona, oregano I
Przygotowanie:
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Dodać sok pomidorowy, chwilę dusić razem. Ryż wymieszać z pieczarkami, cebulą, soczewicą, papryką ostrą wędzoną, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Cukinię przekroić, wydrążyć środek i włożyć przygotowany farsz. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 st. Na koniec posypać drobno pokrojonym serem.