Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to warto, żeby to było nie tylko smaczne, ale i zdrowe, no i oczywiście, żeby nie miało za dużo kalorii. Dlatego proponuję ciasto truskawkowo-porzeczkowe w wersji fit. Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale również błyskawiczne, bo czas jego przygotowania to tylko 15 min, a do tego 1 porcja to tylko ok 236 kcal.
Wartość odżywcza 1 porcji
- Energia
236 kcal
- Białko
6,8 g
- Tłuszcze
6,6 g
- Węglowodany
47,5 g
Na całe ciasto potrzebujesz
- 200 g truskawek
- 150 g czerwonej porzeczki
- 220 g – 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 30 g roztopionego masła
- 300 g naturalnego jogurtu
- 20 jajek
- 200 g - szklanka ksylitolu
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
Przygotowanie:
Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ksylitol mielimy na cukier puder, ucieramy z jajkami, dodajemy rozpuszczone masło i pomału dodajemy jogurt. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki i układamy na wierzch owoce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.
Ciasto na 8 porcji.