Ciasto marchewkowe

Autor: mojdietetyk

Wielu z Nas szuka zdrowszych zamienników na popularne słodycze. Poniżej specjalnie dla was zamiennik tradycyjnego ciasta marchewkowego, który jest równie smaczny i puszysty jak popularnej wersji!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    100 kcal

  • Białko:

    4 g

  • Tłuszcze:

    1,5 g

  • Węglowodany:

    12 g

 

Składniki na 18 kawałków:

  • Ciasto: 250 g marchewki
  • 150 g mąki owsianej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 jajka
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • Polewa: 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki serka śmietankowego np. Philadelphia

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksować na mąkę, dodać startą marchewkę i zmiksować. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę. Masę wylać do formy ok 25×18 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min w 175 stopniach.

Jak przygotować polewę? Roztopić czekoladę, wymieszać z serkiem. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto.

 

Powrót Powrót