Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Autor: Aleksandra Pasich

Aromat świeżego pieczywa unoszący się w domu – to jest to! Skuś się na upieczenie go samodzielnie, to nic trudnego.

 

Wartość odżywcza 1 porcji (kromka ok. 40 g):

  • Energia:

    78,7 kcal

  • Białko:

    2,9 g

  • Tłuszcze:

    1,5 g

  • Węglowodany:

    15 g

  • Błonnik pokarmowy:

    2 g

 

Składniki na 19 porcji:

  • 300 g Mąka pszenna typ 1850
  • 100 g Mąka pszenna typ 650
  • 300 ml Woda
  • 25 g Drożdże świeże
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 20 g Słonecznik, nasiona
  • Sól – 1/2 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Kilka łyżek wody połączyć z łyżką mąki i drożdży. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać dwa rodzaje mąk, wodę, oliwę, słonecznik, sól i dodać mieszankę drożdżową. Ciasto przełożyć do blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 230 stopni a następnie 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze 10 minut potrzymać w piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i blaszki, zostawić do ostygnięcia.

 

Powrót Powrót