Amarantuski szarlotkowe

Autor: Aleksandra Pasich

Jabłka, cynamon i rodzynki czyli posmak szarlotki w szybkich ciasteczkach z wykorzystaniem amarantusa to idealny przepis na słodką przekąskę.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    78 kcal

  • Białko:

    2,2 g

  • Tłuszcze:

    1,9 g

  • Błonnik pokarmowy:

    1,5 g

  • Węglowodany:

    13 g

 

Składniki na 10 porcji:

  • 50 g Amarantus ekspandowany (popping)
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 50 g Miód pszczeli
  • 150 g Jabłko
  • 50 g Rodzynki
  • 20 g Słonecznik, nasiona
  • Cynamon

 

Przygotowanie:

Jabłko zatrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników. Z masy uformować ciasteczka (około 10 sztuk) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Wyłożyć z piekarnika, przestudzić i ostrożnie przełożyć na talerzyk.

 

Powrót Powrót