
Jabłka, cynamon i rodzynki czyli posmak szarlotki w szybkich ciasteczkach z wykorzystaniem amarantusa to idealny przepis na słodką przekąskę.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
78 kcal
- Białko:
2,2 g
- Tłuszcze:
1,9 g
- Błonnik pokarmowy:
1,5 g
- Węglowodany:
13 g
Składniki na 10 porcji:
- 50 g Amarantus ekspandowany (popping)
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 50 g Miód pszczeli
- 150 g Jabłko
- 50 g Rodzynki
- 20 g Słonecznik, nasiona
- Cynamon
Przygotowanie:
Jabłko zatrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników. Z masy uformować ciasteczka (około 10 sztuk) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Wyłożyć z piekarnika, przestudzić i ostrożnie przełożyć na talerzyk.