
Przepis na pyszną warzywną pastę, świetne smarowidło do kanapek lub jako sos do mięs.
Wartość odżywcza
- Energia
432 kcal
- Białko
14 g
- Tłuszcze
14 g
- Węglowodany
81 g
Składniki na ok. 350 g ajvaru
- papryka 700 g
- bakłażan 400 g
- cebula 100 g
- czosnek 4 ząbki
- ostre papryczki 10 g
- olej rzepakowy 10 g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Paprykę pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę przekroić na pół. Ząbki czosnku pozostawić w łupinach. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce (paprykę skórką do góry), skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), na najwyższe piętro. Piec ok. 40 minut, aż skórka papryki będzie czarna. Warzywa wyjąć, poczekać aż lekko ostygną. Z papryki i bakłażana zdjąć skórkę. Warzywa zmiksować, dodając sól i pieprz do smaku oraz posiekaną ostrą papryczkę.