Afrykański gulasz z ciecierzycą

Autor: Patrycja Kulczycka

Afrykańskie smaki na Twoim talerzu!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    480 kcal

  • Białko:

    11 g

  • Tłuszcze:

    19 g

  • Węglowodany:

    90 g

 

Składniki:

  • 60 g Ugotowana ciecierzyca lub ciecierzyca w słoiku
  • 100 g Papryka czerwona
  • 50 g Cebula
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 200 g Pomidor w puszce
  • 10 g Masło orzechowe 100%
  • 2 g Przyprawa garam masala
  • Szczypta curry, soli, pieprzu, papryka słodka, świeża kolendra, 1 ząbek czosnku
  • 50 g Ryż lub kasza do podania

 

Przygotowanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1(ryż-woda). Na patelni poddusić posiekaną cebulę, dodać starty czosnek, pokrojoną paprykę, całość podlać połową szklanki wody, dodać pomidory z puszki, masło orzechowe, przyprawy (po łyżeczce garam masala, curry, papryki słodkiej, szczyptę soli i pieprzu). Zawartość patelni dusić około 10 minut, po tym czasie dodać przepłukaną ugotowaną ciecierzycę albo ciecierzycę ze słoika. Danie posypać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub kaszą.

 

Powrót Powrót