
Afrykańskie smaki na Twoim talerzu!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
480 kcal
- Białko:
11 g
- Tłuszcze:
19 g
- Węglowodany:
90 g
Składniki:
- 60 g Ugotowana ciecierzyca lub ciecierzyca w słoiku
- 100 g Papryka czerwona
- 50 g Cebula
- 10 g Oliwa z oliwek
- 200 g Pomidor w puszce
- 10 g Masło orzechowe 100%
- 2 g Przyprawa garam masala
- Szczypta curry, soli, pieprzu, papryka słodka, świeża kolendra, 1 ząbek czosnku
- 50 g Ryż lub kasza do podania
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1(ryż-woda). Na patelni poddusić posiekaną cebulę, dodać starty czosnek, pokrojoną paprykę, całość podlać połową szklanki wody, dodać pomidory z puszki, masło orzechowe, przyprawy (po łyżeczce garam masala, curry, papryki słodkiej, szczyptę soli i pieprzu). Zawartość patelni dusić około 10 minut, po tym czasie dodać przepłukaną ugotowaną ciecierzycę albo ciecierzycę ze słoika. Danie posypać świeżą kolendrą, podawać z ryżem lub kaszą.