Przygotowanie:
Placki śniadaniowe, często nazywane zagranicznym “pancakes” to bardzo popularny i szybki sposób na śniadanie. Małe omleciki można zrobić właściwie ze wszystkim i jak zwykle przemycić nieco błonnika w postaci otrębów. Warto też pomyśleć o dodatku owoców, które sprawią, że danie będzie jeszcze “lżejsze”.
Przepis na jedną porcję dostarczającą 325 kalorii 18 g białka, 13 g tłuszczu i 34 g węglowodanów
- 1/2 małego ananasa
- 10 g mąki pszennej
- 15 g mąki żytniej
- 5 g otrębów żytnich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajka roztrzepujemy w misce wraz z mlekiem sojowym, wsypujemy obie mąki oraz otręby i proszek do pieczenia, następnie dodajemy połowę cynamonu, wiórki kokosowe i całość łączymy w jednolitą masę.
Z ananasa odkrawamy 4 plastry grubości mniej więcej pół centymetra, odcinamy skórkę i usuwamy twardy środek.
Każdy przygotowany plasterek kładziemy kolejno na rozgrzanej patelni do smażenia małych placuszków i zalewamy 2-3 dużymi łyżkami ciasta, które w miarę równomiernie rozprowadzamy.
Po kilku minutach obracamy i podsmażamy z drugiej strony.
Całość posypujemy cynamonem.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com