Przygotowanie:
Zupa krem z ziemniaków i cukinii
Zupy krem, nasze ulubione! Czy wiedzieliście, że dodanie ziemniaka, chociaż jednego do zupy, nadaje jej aksamitny, delikatny, kremowy smak? Zamiast jogurtu czy śmietanki, możemy do zielonego kremu dodać Nasze polskie ziemniaki, które wzbogacą smak zupy.
Wartość odżywcza w 4 porcjach:
- Energia 393 kcal
- Białko 17 g
- Tłuszcze 3 g
- Węglowodany 83 g
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 marchew
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- duży pęczek koperku
Przygotowanie: Cebulę dusić z marchewką, dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Następnie dodać cukinię pokrojoną w grubą kostkę. Warzywa zalać 2 litrami wrzątku. Gotować do miękkości 20 min. Koperek posiekać i dodać do ugotowanej, wrzącej zupy.
Zuzanna Wieła
dietetyk