Zupa krem z zielonego groszku i brokułów

Zupa krem z zielonego groszku i brokułów

Przygotowanie:

Bardzo często w naszych domowych kuchniach okazuje się, że zupy zupełnie “wyszły z mody”, a to zupełnie nic dobrego.
Zupy nie tylko są szybkim daniem, które w chłodnie dni rozgrzewa nas od środka, ale też bardzo dobrym źródłem warzyw w naszej diecie.
Niestety same dodatki warzywne, które zazwyczaj kładziemy na naszych kanapkach nie są w stanie sprostać zapotrzebowaniu naszego organizmu
na ważne zawarte w nich witaminy i mikro i makro elementy, w końcu dzienna porcja warzyw powinna wynosić sporo ponad 500 gram!

Przepis na dwie porcje zupy bez dodatków, 1 porcja: 83 kcal, Białko 5g, Tłuszcz 1g, Węglowodany 14g

  • 500 ml wody
  • 160 g brokułów
  • 60 g zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową, a następnie dodajemy poszatkowaną pietruszkę i marchew.
Gotujemy wywar około 10 minut, po czym dodajemy rozdrobnione brokuły, cebulę oraz groszek, doprawiamy chili.

Zupa krem z zielonego groszku i brokułów

Całość gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, po czym blenderujemy na jednolity krem.

Zupę należy dosalać indywidualnie dopiero po spróbowaniu z racji obecności soli w kostce bulionowej.

Podawać z grzankami lub pełnoziarnistym pieczywem.

Zupa krem z zielonego groszku i brokułów

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com