Przygotowanie:
Bardzo często w naszych domowych kuchniach okazuje się, że zupy zupełnie “wyszły z mody”, a to zupełnie nic dobrego.
Zupy nie tylko są szybkim daniem, które w chłodnie dni rozgrzewa nas od środka, ale też bardzo dobrym źródłem warzyw w naszej diecie.
Niestety same dodatki warzywne, które zazwyczaj kładziemy na naszych kanapkach nie są w stanie sprostać zapotrzebowaniu naszego organizmu
na ważne zawarte w nich witaminy i mikro i makro elementy, w końcu dzienna porcja warzyw powinna wynosić sporo ponad 500 gram!
Przepis na dwie porcje zupy bez dodatków, 1 porcja: 83 kcal, Białko 5g, Tłuszcz 1g, Węglowodany 14g
- 500 ml wody
- 160 g brokułów
- 60 g zielonego groszku
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki posiekanej pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kostka bulionu warzywnego
Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową, a następnie dodajemy poszatkowaną pietruszkę i marchew.
Gotujemy wywar około 10 minut, po czym dodajemy rozdrobnione brokuły, cebulę oraz groszek, doprawiamy chili.
Całość gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, po czym blenderujemy na jednolity krem.
Zupę należy dosalać indywidualnie dopiero po spróbowaniu z racji obecności soli w kostce bulionowej.
Podawać z grzankami lub pełnoziarnistym pieczywem.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com