Przygotowanie:
Zupy są moim ulubionym daniem wigilijnym. W moim domu, w wyniku fuzji dwóch różnych tradycji i żeby przypadkiem nikt nie był pokrzywdzony robi się 2 zupy – i barszcz, i grzybową. I bardzo dobrze, bo zupy to najmniej kaloryczne wigilijne dania, po zjedzeniu 2 talerzy niewiele miejsca w brzuchu zostaje na bardziej kaloryczne dania.
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 130kcal
- 50 g Suszone grzyby
- 1 pęczek Włoszczyzna
- 50 g Cebula
- 60 g Serek Turek Figura
- 10 g Oliwa z oliwek
- 70 g Chleb graham
- 5 g Mąka ziemniaczana
- Listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki
Grzyby zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem do namoczenia. Włoszczyznę obrać, dodać do grzybów razem z całą cebulą, 3 szklankami wody, 2 listkami i 4 ziarenkami ziela i gotować ok.30min. Z wywaru wybrać włoszczyznę, jedną marchewkę pokroić na plasterki i dodać z powrotem do zupy, przyprawić solą i pieprzem, zabielić serkiem. Zrobić grzanki: na oliwie zrumienić pieczywo pokrojone w kosteczkę. Zupę podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.