Zupa grzybowa z grzankami

Zupa grzybowa z grzankami

Przygotowanie:

Zupy są moim ulubionym daniem wigilijnym. W moim domu, w wyniku fuzji dwóch różnych tradycji i żeby przypadkiem nikt nie był pokrzywdzony robi się 2 zupy – i barszcz, i grzybową. I bardzo dobrze, bo zupy to najmniej kaloryczne wigilijne dania, po zjedzeniu 2 talerzy niewiele miejsca w brzuchu zostaje na bardziej kaloryczne dania.

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 130kcal

  • 50 g Suszone grzyby
  • 1 pęczek Włoszczyzna
  • 50 g Cebula
  • 60 g Serek Turek Figura
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 70 g Chleb graham
  • 5 g Mąka ziemniaczana
  • Listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki

Grzyby zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem do namoczenia. Włoszczyznę obrać, dodać do grzybów razem z całą cebulą, 3 szklankami wody, 2 listkami i 4 ziarenkami ziela i gotować ok.30min. Z wywaru wybrać włoszczyznę, jedną marchewkę pokroić na plasterki i dodać z powrotem do zupy, przyprawić solą i pieprzem, zabielić serkiem. Zrobić grzanki: na oliwie zrumienić pieczywo pokrojone w kosteczkę. Zupę podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa z grzankami