Przygotowanie:
Dziecko niejadek to dla rodziny nie lada wyzwanie i sporo zmartwień. Alby zachęcić dziecko do jedzenia dobrze jest zaangażować je w proces przygotowania potraw. Im ciekawszy będzie ten proces tym chętniej dziecko będzie w nim uczestniczyło i być może poprzez zabawę uda nam się je przekonać do nowych produktów. Przykładowo: zrobienie żółwia z grahamki może być dobrym sposobem na zachęcenie dziecka do razowego pieczywa. Zachęcamy do prób!
Przepis na 1 porcję – 300 kcal
- 1 mała Bułka grahamka
- 100 g Cukinia
- 100 g Pieczarki
- 25 g Kiełbasa krakowska sucha
- 25 g Ser Feta 12%
- 50 g Ogórek kwaszony
- 5 g Oliwa z oliwek
- Ketchup, pieprz, sól, goździki, kawałek rzodkiewki
Bułeczkę przekroić wzdłuż przy czubku i wydrążyć miąższ. W międzyczasie przygotować farsz: na oliwie podsmażyć pokrojone w drobną kostkę pieczarki, cukinię oraz kiełbaskę krakowską, przyprawić i dusić przez chwilę. Gotowym farszem napełnić bułeczkę, posypać skruszoną fetą i zakryć czubkiem grahamki. Bułeczkę piec w piekarniku. Z ogórka wyciąć głowę, nogi oraz ogonek żółwia. Goździki posłużą nam jako oczy, natomiast kawałek rzodkiewki jako pyszczek zwierzaka.
Przepis opracowała i wykonała dietetyk Małgorzata Panek