Ziemniaki zapiekane masą jajeczną

Ziemniaki zapiekane masą jajeczną

Wartość odżywcza w całości:

  • Energia: 602 kcal
  • Białko: 29,4 g
  • Tłuszcze: 15,6 g
  • Błonnik: 6,8 g
  • Węglowodany: 91,6 g

Składniki:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 175 g Mleko 2% tłuszczu
  • 450 g Ziemniaki

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), następnie przekładamy do miski i smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka oliwą. Tak przygotowane ziemniaki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy masą mleczno-jajeczną. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok.40-50 minut.

*masa mleczno-jajeczna miała zabezpieczyć dolną warstwę ziemniaków przed przypaleniem, myślę, że śmiało możecie zwiększyć ilość jajek i mleka.

Smacznego!