Wartość odżywcza w całości:
- Energia: 602 kcal
- Białko: 29,4 g
- Tłuszcze: 15,6 g
- Błonnik: 6,8 g
- Węglowodany: 91,6 g
Składniki:
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 175 g Mleko 2% tłuszczu
- 450 g Ziemniaki
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), następnie przekładamy do miski i smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka oliwą. Tak przygotowane ziemniaki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy masą mleczno-jajeczną. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok.40-50 minut.
*masa mleczno-jajeczna miała zabezpieczyć dolną warstwę ziemniaków przed przypaleniem, myślę, że śmiało możecie zwiększyć ilość jajek i mleka.
Smacznego!