Ziemniaki zapiekane masą jajeczną

Autor: Justyna Walerowska-Madej

 

Wartość odżywcza w całości:

  • Energia:

    602 kcal

  • Białko:

    29,4 g

  • Tłuszcze:

    15,6 g

  • Błonnik:

    6,8 g

  • Węglowodany:

    91,6 g

 

Składniki:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 175 g Mleko 2% tłuszczu
  • 450 g Ziemniaki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), następnie przekładamy do miski i smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka oliwą. Tak przygotowane ziemniaki układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy masą mleczno-jajeczną. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok.40-50 minut.

*masa mleczno-jajeczna miała zabezpieczyć dolną warstwę ziemniaków przed przypaleniem, myślę, że śmiało możecie zwiększyć ilość jajek i mleka.

Smacznego!

 

Powrót Powrót