Zdrowa babka wielkanocna

Zdrowa babka wielkanocna

Przygotowanie:

Jednym z najbardziej kultowych przepisów na wielkanocnym stole, jest bez wątpienia babka. Poznajcie jej zdrową i równie pyszną wersję!

Przepis na 12 porcji, 1 porcja: ok. 125 kcal

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jaja
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g ksylitolu
  • 30 g żurawiny suszonej (2 łyżki)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki pudru z ksylitolu (lub ewentualnie cukru pudru)
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:


W misce ubić mikserem jaja, dodać jogurt, olej i ksylitol i jeszcze chwilę miksować. Po chwili dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i płatkami owsianymi. Całość dokładnie zmiksować blenderem, dodać żurawiną i wymieszać. Masę przelać do foremki na bakę o średnicy około 18 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Babkę piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).


Przygotować lukier – wymieszać puder z ksylitolu z sokiem z pomarańczy. Ostudzoną babkę polukrować i udekorować skórką pomarańczową.

IMG_4960

Marta_Marzec

Marta Marzec
Właściciel Poradni Mój Dietetyk