Przygotowanie:
Jednym z najbardziej kultowych przepisów na wielkanocnym stole, jest bez wątpienia babka. Poznajcie jej zdrową i równie pyszną wersję!
Przepis na 12 porcji, 1 porcja: ok. 125 kcal
Składniki:
- 120 g płatków owsianych
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g ksylitolu
- 30 g żurawiny suszonej (2 łyżki)
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki pudru z ksylitolu (lub ewentualnie cukru pudru)
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
W misce ubić mikserem jaja, dodać jogurt, olej i ksylitol i jeszcze chwilę miksować. Po chwili dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i płatkami owsianymi. Całość dokładnie zmiksować blenderem, dodać żurawiną i wymieszać. Masę przelać do foremki na bakę o średnicy około 18 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Babkę piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Przygotować lukier – wymieszać puder z ksylitolu z sokiem z pomarańczy. Ostudzoną babkę polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
Marta Marzec
Właściciel Poradni Mój Dietetyk