Przygotowanie:
Zapiekanki to bardzo proste i szybkie dania, do tego uniwersalne i każdy może dopasować je do swoich ulubionych produktów.
Warto pamiętać o dodatku dużej ilości warzyw, co nie tylko dostarczy nam potrzebnych witamin, ale też zwiększy objętość zapiekanki
obniżając jej kaloryczność w porcji.
Przepis na zapiekankę dla 2-3 osób, 100 gram dostarcza 179 kalorii, 9,8 g białka, 4,8 g tłuszczu, 24 g węglowodanów
- 160 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty, można użyć rurek lub “świderków”)
- 2 jaja
- 50 g chudej wędliny
- 40 g zielonego groszku
- 200 g brokułów
- 40 g sera zółtego
- 1 cebula
- pieprz
- sol
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, raczej al-dente, ponieważ zmięknie on jeszcze w piekarniku. Dokładnie odcedzamy.
W tym samym czasie gotujemy rozdrobnione brokuły (bardzo krótko, około 4 minut) również dokładnie odcedzamy, aby później zapiekanka nie podeszła wodą.
Na patelni podsmażamy bez tłuszczu posiekaną cebulkę, szynkę i groszek (można podlać wodą).
Do makaronu dodajemy brokuły, podsmażoną cebulkę z szynką i groszkiem, jajka oraz utarty ser żółty, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy i wszystko razem wstrząsamy, żeby jajko nie osiadło na dnie.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com