Przygotowanie:
Pełnoziarniste produkty takie jak ryż czy makaron spożywane podczas obiadu stopniowo uwalniają energię do organizmu
i przez dłuższy okres pozwalają nam cieszyć się poczuciem sytości. Należy jednak pamiętać o porcji warzyw do każdego posiłku, co może skutkować wieloma ciekawymi połączeniami!
Przepis na 3 porcje, jedna porcja dostarcza średnio 320 kalorii w tym 16 g białka, 6g tłuszczu i 51 g węglowodanów
- 160 g brązowego ryżu
- 2 jajka
- 100 g chudego twarogu
- 1/2 dużej cukinii
- 1 duża marchewka
- 1/2 średniej pietruszki (korzeń)
- 1 łyżeczka bazyliowego pesto
- 3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 czerwonej papryki
W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości.
W międzyczasie na dużych oczkach tarki ucieramy obraną marchew, pietruszkę oraz cukinię, a paprykę kroimy w poprzek w 0,5 cm plastry.
Do miski wkładamy pokruszony w palcach twaróg, jajka, przyprawy oraz wyciskamy 3 ząbki czosnku, całość dokładnie roztrzepujemy. Gotowy ryż odcedzamy i w dużym naczyniu łączymy go z warzywami (oprócz papryki) i masą jajeczno serową, dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto.
Całość przekładamy do lekko natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plastry papryki.
Naczynie wkładamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 40 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com