Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka Mój Dietetyk

Przygotowanie:

Pełnoziarniste produkty takie jak ryż czy makaron spożywane podczas obiadu stopniowo uwalniają energię do organizmu
i przez dłuższy okres pozwalają nam cieszyć się poczuciem sytości. Należy jednak pamiętać o porcji warzyw do każdego posiłku, co może skutkować wieloma ciekawymi połączeniami!

Przepis na 3 porcje, jedna porcja dostarcza średnio 320 kalorii w tym 16 g białka, 6g tłuszczu i 51 g węglowodanów

  • 160 g brązowego ryżu
  • 2 jajka
  • 100 g chudego twarogu
  • 1/2 dużej cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 średniej pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżeczka bazyliowego pesto
  • 3 duże ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 czerwonej papryki

W lekko osolonej wodzie gotujemy ryż do miękkości.

W międzyczasie na dużych oczkach tarki ucieramy obraną marchew, pietruszkę oraz cukinię, a paprykę kroimy w poprzek w 0,5 cm plastry.

Zapiekanka Mój Dietetyk3

Do miski wkładamy pokruszony w palcach twaróg, jajka, przyprawy oraz wyciskamy 3 ząbki czosnku, całość dokładnie roztrzepujemy. Gotowy ryż odcedzamy i w dużym naczyniu łączymy go z warzywami (oprócz papryki) i masą jajeczno serową, dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto.

Całość przekładamy do lekko natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plastry papryki.

Zapiekanka ryżowa Mój Dietetyk

Naczynie wkładamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 40 minut.

Zapiekanka Mój Dietetyk

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com