Przygotowanie:
Kuchnia włoska ma wielu wielbicieli. Dojrzałe pomidory, pełnoziarnisty makaron i aromatyczne zioła to połączenie idealne.
Wartość odżywcza:
- Energia 580 kcal
- Białko 33,8 g
- Tłuszcze 19,5 g
- Węglowodany 58,6 g
Składniki:
- 3 pomidory
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 70 g makaronu pełnoziarnistego
- 30 g cebuli czerwonej
- 10 g oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Posiekać cebulę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i przyprawić. Do przesmażonego mięsa dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Zredukować sos, przyprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Autor przepisu: Aleksandra Śniegoska, stażysta
Agnieszka Pompecka
dietetyk