Przygotowanie:
Terrina brokułowa z powodzeniem zastąpi tradycyjny Wielkanocny pasztet. Przepis ten jest niezwykle prosty, a danie dzięki użytym składnikom jest lekkie, pełne witamin i składników mineralnych.
Przepis na ok. 8 porcji, wartość kaloryczna jednej porcji to ok. 90 kcal.
Składniki:
- 600 g brokułu
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki jaglanej lub ryżowej
- kardamon lub pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- kiełki rzeżuchy, lucerny, soczewicy
- olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Brokuł pokrój i ugotuj na parze al dente. Wrzuć go do blendera. Dodaj jajka, mąkę, jogurt i dobrze przypraw, następnie całość zmiksuj. Masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem długiej foremki np. keksówki. Piecz w ok. 180 st. C (dla piekarnika elektrycznego) przez ok. 25 minut. Terrinę podawaj razem z kiełkami np. rzeżuchy lub lucerny, można również skropić ją olejem orzechowym i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Danie można podawać na ciepło lub zimno.
Danie wykonane, z drobnymi zmianami, na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego, magazyn Samo Zdrowie 1/2014.