
Sałatka z makaronem i dodatkiem warzyw – poznaj recepturę naszych dietetyków!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
467 kcal
- Białko:
21 g
- Tłuszcze:
23 g
- Węglowodany:
47 g
Składniki na 5 porcji:
- 200g szpinaku
- puszka fasoli czerwonej
- paczka mozzarelli do pizzy 150g
- makaron kokardki 150g
- ogórek 180g
- słoik oliwek zielonych 160g
- nasiona słonecznika 40g
- 2 łyżki pomidorów suszonych w przyprawie 20g
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki bazylii suszonej
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
Przygotowanie:
Makaron ugotować, ostudzić. Ogórka pokroić oliwki i ogórka w plasterki. Fasole odsączyć z puszki, przepłukać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni z odrobiną soli. Włożyć wszystko do miski. Dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę i ocet.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka