Wege sałatka

Sałatka z makaronem i dodatkiem warzyw - poznaj recepturę naszych dietetyków!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 467 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcze: 23 g
  • Węglowodany: 47 g

Składniki na 5 porcji:

  • 200g szpinaku
  • puszka fasoli czerwonej
  • paczka mozzarelli do pizzy 150g
  • makaron kokardki 150g
  • ogórek 180g
  • słoik oliwek zielonych 160g
  • nasiona słonecznika 40g
  • 2 łyżki pomidorów suszonych w przyprawie 20g
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki bazylii suszonej
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie:

Makaron ugotować, ostudzić. Ogórka pokroić oliwki i ogórka w plasterki. Fasole odsączyć  z puszki, przepłukać. Słonecznik podprażyć na suchej patelni z odrobiną soli. Włożyć wszystko do miski. Dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę i ocet.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka