Przygotowanie:
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi tortów? My uwielbiamy, dlatego staramy się przygotowywać je w zdrowszej wersji! Spróbujcie jak smakuje ten, a już nigdy więcej nie wybierzecie ciasta z ciężkimi i kalorycznymi kremami!
Wartość odżywcza w 100 g:
- Energia 219 kcal
- Białko 3,3 g
- Tłuszcze 11 g
- Węglowodany 32,3 g
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 60 g mąki żytniej jasnej
- 120 g ksylitolu
- 15 g kakao naturalnego w proszku
- 4 g sody oczyszczonej
- 4 g proszku do pieczenia
- 250 ml mleka sojowego
- 110 g oleju rzepakowego
- 50 g dżemu wiśniowego
Składniki na krem:
- 100 g wiśni w syropie (lub suszone)
- 250 g dżemu wiśniowego
- 800 ml mleka kokosowego
- 20 g cukru pudru
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 5 g oleju kokosowego
Przygotowanie: W misce połączyć suche składniki na ciasto, dodać do nich mokre i dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem tortownicy. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.Po wystudzeniu biszkoptu, podzielić go na 3 części. Odsączyć wiśnie z zalewy, nie wylewając jej (wiśnie mogą być suszone, należy je namoczyć w wodzie).
W garnku rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady. Ubić 1 puszkę zimnego mleka kokosowego. Pod koniec ubijania bardzo powoli wlać roztopioną i przestudzoną gorzką czekoladę.
Spód biszkopta delikatnie nasączyć sokiem z wiśni (lub wodą z dodatkiem soku z cytryny, w której były moczone wiśnie), posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego. Nałożyć 2-3 łyżki masy czekoladowej i dokładnie rozprowadzić po całym spodzie. Na masie ułożyć odsączone wiśnie. Całość przykryć resztą kremu. Położyć 2 płat biszkoptu.
W mikserze ubić drugą puszkę mleka kokosowego. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i łyżeczkę kakao (opcjonalnie, jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta). Biszkopt ponownie nasączy, posmarować dżemem. Wyłożyć całe ubite mleko kokosowe. Przykryć ostatnim płatem biszkoptu.
Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce: roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Oblać tort czekoladą. Udekorować wiśniami.
Klaudyna Kordowska
dietetyk