Przygotowanie:
Nietypowe składniki również mogą stworzyć pyszny deser. Świetnym przykładem jest szpinak – wykorzystany w przygotowaniu pysznych babeczek z pewnością do gustu przypadnie także tym, którzy deklarują, że za zieleniną nie przepadają 🙂
Wartość odżywcza 1 sztuki:
- Energia 164 kcal
- Białko 4,9 g
- Tłuszcze 9,7 g
- Węglowodany 16 g
Składniki na 12 sztuk:
- Mąka pszenna, typ 1850 150 g
- Erytrol 100 g
- Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
- Szpinak 50 g (2 garście)
- Banan 100 g
- Jogurt naturalny 100 g
- Słonecznik. nasiona 60 g
- Olej rzepakowy uniwersalny 40 g
- Suszona żurawina 20 g
- Soda oczyszczona 5 g
- Czekolada gorzka 50 g
- Sezam 10 g
- Wiórki kokosowe 10 g
- Herbata matcha (1 łyżeczka + odrobina do dekoracji)
Przygotowanie: Szpinak zmiksować z jogurtem i bananem na gładką masę. Mąkę przełożyć do miski, dodać erytrol, jaja, słonecznik, żurawinę, olej, sodę, herbatę matcha i zblendowany szpinak. Masę dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki erytrolu. Masę przelać do silikonowych babeczek i piec 25 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią babeczki, na bieżąco posypując sezamem, wiórkami kokosowymi lub herbatą matcha.
Natalia Bobowik
dietetyk