Szpinakowe babeczki

Szpinakowe babeczki

Przygotowanie:

Nietypowe składniki również mogą stworzyć pyszny deser. Świetnym przykładem jest szpinak – wykorzystany w przygotowaniu pysznych babeczek z pewnością do gustu przypadnie także tym, którzy deklarują, że za zieleniną nie przepadają 🙂



Wartość odżywcza 1 sztuki:

  • Energia 164 kcal
  • Białko 4,9 g
  • Tłuszcze 9,7 g
  • Węglowodany 16 g

Składniki na 12 sztuk:

  • Mąka pszenna, typ 1850 150 g
  • Erytrol 100 g
  • Jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
  • Szpinak 50 g (2 garście)
  • Banan 100 g
  • Jogurt naturalny 100 g
  • Słonecznik. nasiona 60 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny 40 g
  • Suszona żurawina 20 g
  • Soda oczyszczona 5 g
  • Czekolada gorzka 50 g
  • Sezam 10 g
  • Wiórki kokosowe 10 g
  • Herbata matcha (1 łyżeczka + odrobina do dekoracji)

Przygotowanie: Szpinak zmiksować z jogurtem i bananem na gładką masę. Mąkę przełożyć do miski, dodać erytrol, jaja, słonecznik, żurawinę, olej, sodę, herbatę matcha i zblendowany szpinak. Masę dokładnie zmiksować. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki erytrolu. Masę przelać do silikonowych babeczek i piec 25 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią babeczki, na bieżąco posypując sezamem, wiórkami kokosowymi lub herbatą matcha.



Szpinakowe babeczki






Dietetyk_Natalia Bobowik

Natalia Bobowik
dietetyk