Szparagi z jajkiem w koszulce

Nadszedł sezon na szparagi. Jeśli jeszcze do tej pory ich nie próbowałeś to mam nadzieję, że ten przepis Cię do nich przekona.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 342 kcal
  • Białko: 19,8 g
  • Tłuszcze: 24,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,5 g
  • Węglowodany: 14 g

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g Szparagi
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 100 g Boczek
  • 200 g Pomidor
  • Ocet, szczypta soli i cukru

Przygotowanie:

Od szparagów odciąć końcówki i ugotować około 5 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru. Odsączone szparagi (po 3 sztuki) owinąć w cienkie plastry boczku i podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut. Zagotować wodę około 800 ml i wlać do niej 4 łyżki octu i wsypać szczyptę woli. Do gotującej się wody wlać pojedynczo rozbite jajka i gotować około 3 minuty do ścięcia się białka i wyciągnąć za pomocą łyżki np. do makaronu. Szparagi podać z jajkiem w koszulce i pokrojonym w kostkę pomidorem.