Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 342 kcal
- Białko: 19,8 g
- Tłuszcze: 24,9 g
- Błonnik pokarmowy: 6,5 g
- Węglowodany: 14 g
Składniki na 2 porcje:
- 500 g Szparagi
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 100 g Boczek
- 200 g Pomidor
- Ocet, szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Od szparagów odciąć końcówki i ugotować około 5 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru. Odsączone szparagi (po 3 sztuki) owinąć w cienkie plastry boczku i podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut. Zagotować wodę około 800 ml i wlać do niej 4 łyżki octu i wsypać szczyptę woli. Do gotującej się wody wlać pojedynczo rozbite jajka i gotować około 3 minuty do ścięcia się białka i wyciągnąć za pomocą łyżki np. do makaronu. Szparagi podać z jajkiem w koszulce i pokrojonym w kostkę pomidorem.