Przygotowanie:
Prosty przepis, tych którzy chcą szukają sposobu na przemycenie na stół wigilijny tej tradycyjnej ryby, o specyficznym smaku. Przez cały karnawał pozwoli zaskoczyć gości jako niebanalna, choć szybka i smaczna przekąska.
Przepis na 6 porcji/1 porcja to ok. 150kcal
- 250g Karp, świeży filet
- 100g Płatki migdałów
- 10g Masło
- Cytryna, cynamon, imbir, sól
Filet z karpia płuczemy i moczymy w zimnej wodzie z sokiem z połowy cytryny przez min. godzinę, a najlepiej przez noc. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zezłocą i mielimy możliwie najdrobniej. Dobrze wypłukanego karpia ponownie skrapiamy cytryną, obficie przyprawiamy cynamonem i imbirem i dusimy na maśle ok. 15 min. Gotowe mięso sprawdzamy jeszcze raz pod kątem wybrania ości, dodając do masy migdałowej. Przyprawiamy solą i imbirem i miksujemy na jednolitą masę, którą można doprawić do smaku cytryną. Polecamy z ciemnym pieczywem – smacznego!