Śliwkowy crumble z płatkami owsianymi

Gotuj z MoimDietetykiem

Przygotowanie:

Tym brytyjskim smakołykiem odważyłam się ostatnio podjąć naszego przyjaciela z Manchesteru i mój deser został oceniony na piątkę z plusem 🙂 Śliwki smakują jeszcze latem, jednak wysoka temperatura deseru i cynamon sprawiają że to idealny pomysł na rozgrzewający podwieczorek w jesienne deszczowe popołudnie.

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 280kcal

  • 500 g Dojrzałe śliwki (najlepiej węgierki)
  • 60 g Cukier trzcinowy
  • 40 g Płatki owsiane
  • 40 g Masło
  • 20 g Mielone orzechy
  • 20 g Mąka pełnoziarnista (lub zwykła)
  • 5 g Mąka ziemniaczana
  • Cynamon

Przepis

Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać śliwki z mąką ziemniaczaną, 20g cukru i cynamonem, ułożyć w jednym większym lub w kilku małych naczyniach do zapiekania.

Przygotować kruszonkę: zimne masło ugnieść z resztą cukru, mąką, orzechami i płatkami. Rozkruszoną masą posypać śliwki. Tak przygotowany deser wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180stopni i zapiekać ok. 20min. Deser podawać ciepły.

Śliwkowy crumble z płatkami owsianymi

1 porcja dostarcza: 280kcal, 3,1g białka, 12,5g tłuszczu, 42g węglowodanów i 3,5g błonnika.