Przygotowanie:
Przepis polecamy na Wigilię, Sylwestrową noc a także na Śledzika.
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 167 kcal
- 2 filety śledzia
- 1 średnia cebula
- Łyżeczka oleju rzepakowego
- Łyżka rodzynek
- 3 śliwki suszone
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- Listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
Filety opłukać z soli i odsączyć. Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulkę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela, curry, rodzynki, pokrojone śliwki i około 100ml wody. Całość przykryć i dusić około 15 minut. Dodać koncentrat, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Na koniec dodać jogurt, szczyptę soli i pieprzu i połączyć ze śledziem pokrojonym na kawałki wielkości kęsa. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Lekko zmodyfikowany przepis autorstwa Elizy Mórawskiej opublikowany w magazynie Newsweek Smak i Styl.