Wartość odżywcza jednej porcji (150 g)
- Energia 320 kcal
- Białko 10 g
- Tłuszcze 18 g
- Węglowodany 27 g
Składniki
- 250 g Serek mascarpone
- 200 g Jogurt grecki
- 200 g Ksylitol
- 800 ml Mleczko kokosowe light
- 100 g Wafelki waniliowe
- 30 g Żelatyna
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżeczkami ciepłej wody i pozostawić do namoczenia. Czekoladę roztopić w miseczce umieszczonej w kąpieli wodnej. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Pokruszone wafelki rozsypać na jej dnie. Serek mascarpone ubić z ksylitolem. Dodawać po jednej łyżce roztopionej czekolady i dokładnie mieszać. Dodać jogurt grecki, mleko kokosowe i zmiksować aby uzyskać jednorodną masę. Do żelatyny dodać 1/4 szklanki gorącej wody i dobrze rozmieszać. Tak aby nie było grudek. Do żelatyny dodać po łyżce biały krem (w sumie 6 łyżek), za każdym razem dokładnie mieszając, następnie połączyć z resztą kremu. Otrzymaną masę wyłożyć łyżką na wafelki i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Do dekoracji można użyć wiórki kokosowe lub kawałki kokosa w czekoladzie.