Sałatka z krewetkami

Dlaczego warto jeść krewetki? Zawierają one spore ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu - włącz je do diety w postaci sałatki!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 467 kcal
  • Białko: 38 g
  • Tłuszcze: 24 g
  • Węglowodany: 24 g

Składniki:

  • 140 g krewetek
  • 70 g mix sałat
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu
  • 2 szczypty curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii w proszku
  • 3 kromki bagietki francuskiej

Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni oliwę. Dodajemy wcześniej obrane i przygotowane krewetki, czosnek. Dusimy do czasu aż zmieni kolor ( ok. 4 min). Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, sól pieprz oraz curry. Mieszamy co jakiś czas aż wszystko się zagotuje. Do nagrzanego piekarnicza, włóż pokrojone kromki, wcześniej doprawione bazylia praz oregano i piecz przez 5 min w 200 stopni C. Na talerz rozłóż mix sałat, następnie krewetki oraz gotowe grzanki