Sałatka makaronowa z rukolą i suszonymi pomidorami

Smaczna sałatka z selerem, ananasem i kukurydzą sprawdzi się idealnie jako drugie śniadanie bądź przystawka na przyjęciu okolicznościowym.

porady dietetyczne

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 436 kcal
  • Białko: 33,1 g
  • Tłuszcze: 17,2 g
  • Węglowodany: 42,1 g

Składniki na 1 porcję:

  • 40 g Makaron pełnoziarnisty
  • 40 g Suszone pomidory
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 5 g Oliwa z oliwek/olej rzepakowy
  • 50 g Rukola
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni polanej olejem rzepakowym/oliwą z oliwek. Odstawić do ostygnięcia. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika. Rukolę umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.