Sałatka makaronowa z rukolą i suszonymi pomidorami

Autor: Katarzyna Potykanowicz

Smaczna sałatka z selerem, ananasem i kukurydzą sprawdzi się idealnie jako drugie śniadanie bądź przystawka na przyjęciu okolicznościowym.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    436 kcal

  • Białko:

    33,1 g

  • Tłuszcze:

    17,2 g

  • Węglowodany:

    42,1 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 40 g Makaron pełnoziarnisty
  • 40 g Suszone pomidory
  • 10 g Słonecznik, nasiona
  • 100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
  • 5 g Oliwa z oliwek/olej rzepakowy
  • 50 g Rukola
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni polanej olejem rzepakowym/oliwą z oliwek. Odstawić do ostygnięcia. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika. Rukolę umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

 

Powrót Powrót