Przygotowanie:
Ryz z warzywami to uniwersalne danie. Możemy wykorzystać do niego często to, co akurat zalega nam w lodówce, albo po prostu kupić kilka ulubionych warzyw i przygotować jakąś ciekawą mieszankę. Aby wszystko nabrało treści, a wciąż było lekką potrawą można dodać dobrze doprawionego kurczaka, który całości nada charakteru.
Przepis na dwie porcje, jedna dostarcza 430 kalorii, 30 g białka, 3 g tłuszczu, 71 g węglowodanów
- 140 g ryżu długoziarnistego
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 100 g brokułów
- 1/2 średniej cukinii
- 2 małe marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
Kurczaka nacieramy solą, granulowanym czosnkiem i chili, odstawiamy na około godzinę do lodówki.
W osolonej wodzie gotujemy ryż.
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki lub drobniej, gotujemy około 5 minut, po czym na kolejne 5 dodajemy również rozdrobnione brokuły.
Obraną i pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, dodajemy też posiekaną cebulę i kurczaka pokrojonego w kostkę, podsmażamy na suchej patelni.
Gdy mięso będzie już lekko zarumienione, dodajemy ugotowane brokuły i marchew oraz ryż.
Całość doprawiamy pierzem i mieszając co jakiś czas podpiekamy jeszcze chwile.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com