Przygotowanie:
Przepis na 12 małych porcji, 1 porcja: 160kcal
- 1 kg Sola filety (6 filetów, może być również sandacz lub tilapia)
- 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
- 50 g Cebula
- 100 g Wino białe wytrawne
- 100 g Bulion warzywny (może być z kostki ekologicznej)
- 15 g Masło (łyżka)
- 60 g Śliwki suszone
- 60 g Rodzynki suszone
- 80 g Orzechy włoskie
- Ząbek czosnku,5 goździków, 3 listki laurowe, wykałaczki
Filety rozmrozić, odsączyć dokładnie papierowym ręcznikiem, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Rybę zwijać w ruloniki, spiąć na dole wykałaczką, układać w naczyniu żaroodpornym wyłożonym oliwą.
Przygotować sos: w rondlu na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, ząbek czosnku i goździki. Dodać wino i listki laurowe, gotować ok. 3 minuty, dodać bulion i gotować jeszcze 5 minut.
Zrobić farsz: posiekane śliwki, orzechy i sparzone rodzynki podsmażyć w rondlu na maśle. Farsz nałożyć do rybnych roladek. Rybę w naczyniu polać sosem odcedzonym przez sitko (bez cebuli), goździki wyjąć z sosu i przełożyć do naczynia. Rybę piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com