Przygotowanie:
Składniki:
600 g Mięso z piersi indyka bez skóry
10 g Oliwa z oliwek
120 g Śliwki suszone
5 g Masło
15 g Powidła śliwkowe
60 g Powidła śliwkowe
250 g Wino czerwone wytrawne
Zioła prowansalskie, estragon, majeranek
50 g Ryż brązowy
150 g Kapusta czerwona
30 g Jogurt naturalny
50 g Jabłko
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Filet z indyka rozkroić tak, aby mięso miało jak największą powierzchnię. Mięso rozbić tłuczkiem, tak aby miało 1,5 cm grubości, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i posmarować połową oliwy. Śliwki pokroić, wymieszać z masłem i powidłami (15g). Nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłużego boku, w około 1/3 odległości od brzegu. Filet zawinąć roladkę i związać sznurkiem. Mięso posmarować resztą oliwy, posypać przyprawami i położyć na blaszce. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. Sos: wino zagotować z powidłami i przyprawą korzenną, gotowac ok. 5 minut aż sos zgęstnieje.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę drobno poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Porcję indyka polać sosem, podać z ryżem i surówką.
Kaloryczność indyka: całość podzielić na 6 porcji, wówczas:
1 porcja= 220 kcal,
Indyk z ryżem i surówką z kapusty
1 porcja= 470 kca