Przygotowanie:
Szarlotka zrobiona ze świeżo zerwanych jabłek, z chrupiącą kratką na wierzchu, pachnąca cynamonem, przyciąga do kuchni wszystkich domowników. Po takim podwieczorku zalecany długi i szybki spacer po złocistym lesie. Smacznego!
Przepis na 12 porcji, 1 porcja: 320kcal
Ciasto:
- 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista (2 szklanki)
- 70 g Masło
- 80 g Orzechy włoskie
- 50 g Cukier brązowy
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 100 g Miód pszczeli płynny
- 5 g Proszek do pieczenia (łyżeczka)
Jabłka:
- 1500 g Jabłka
- 100 g Rodzynki suszone
- 30 g Cukier brązowy
- 50 g Miód pszczeli
- 15 g Cukier brązowy
- Cynamon, imbir, kardamon, sok z cytryny
Przepis
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto. Nie ugniatając zbyt długo (tyle żeby składniki się połączyły) uformować kulę i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce. Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
Odkroić ¼ ciasta i odłożyć do lodówki, resztę pokroić na cienkie plasterki i wykleić nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12minut do rozgrzanego do 190stopni piekarnika.
Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, pokroić na paski z których układamy kratkę na wierzchu ciasta.
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, ułożyć kratkę z paseczków i włożyć ponownie do piekarnika na 30minut, po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok.12 minut.
Na wierchu posypać ciastko łyżką cukru brązowego wymieszanego z cynamonem, najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html, zmieniłam trochę proporcje składników.