Razowa szarlotka z orzechami i rodzynkami

Szarlotka razowa

Przygotowanie:

Szarlotka zrobiona ze świeżo zerwanych jabłek, z chrupiącą kratką na wierzchu, pachnąca cynamonem, przyciąga do kuchni wszystkich domowników. Po takim podwieczorku zalecany długi i szybki spacer po złocistym lesie. Smacznego!

Przepis na 12 porcji, 1 porcja: 320kcal

Ciasto:

  • 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista (2 szklanki)
  • 70 g Masło
  • 80 g Orzechy włoskie
  • 50 g Cukier brązowy
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 100 g Miód pszczeli płynny
  • 5 g Proszek do pieczenia (łyżeczka)

Jabłka:

  • 1500 g Jabłka
  • 100 g Rodzynki suszone
  • 30 g Cukier brązowy
  • 50 g Miód pszczeli
  • 15 g Cukier brązowy
  • Cynamon, imbir, kardamon, sok z cytryny

Przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto. Nie ugniatając zbyt długo (tyle żeby składniki się połączyły) uformować kulę i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce. Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.

Odkroić ¼ ciasta i odłożyć do lodówki, resztę pokroić na cienkie plasterki i wykleić nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12minut do rozgrzanego do 190stopni piekarnika.

Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, pokroić na paski z których układamy kratkę na wierzchu ciasta.

Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, ułożyć kratkę z paseczków i włożyć ponownie do piekarnika na 30minut, po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok.12 minut.
Na wierchu posypać ciastko łyżką cukru brązowego wymieszanego z cynamonem, najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Szarlotka razowa

Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_razowa/przepis.html, zmieniłam trochę proporcje składników.