
Gdy przychodzi weekend lub spotkanie z bliskimi, które organizujesz, chcesz przygotować coś bardziej wyrafinowanego? Świetnie sprawdzi się danie orientalne. Wybór meksykańskiej kuchni bogatej w rośliny strączkowe może być strzałem w dziesiątkę. Znaczącą rolę odgrywają tam świeże zioła, które w połączeniu z wolno pieczonym mięsem i pomidorami nadadzą potrawie charakterystyczny smak. Danie to jest dość czasochłonne, ale wszyscy goście będą zachwyceni.
Wartość odżywcza
- Wartość energetyczna
545 kcal
- Białko
35,2 g
- Tłuszcze
13,6 g
- Węglowodany
67 g
- Błonnik
6,35 g
Składniki
- 1 szt. tortilla pełnoziarnista
- 60 g fasola czarna w puszce
- 20 g ser, Gouda tłusty
- 80 g wołowina, polędwica
- 60 g fasola czarna w puszce
- 200 g pomidor
- 100 g mango
- 30 g cebula czerwona
- 40 g jogurt naturalny
- sok z limonki
- sos sojowy
- musztarda
- kolendra
- chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Polędwicę zamarynować w musztardzie i sosie sojowy, odstawić na 2 godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 C, wstawić mięso do piekarnika i piec ok. 1 h, tak by mięso można było porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać poszarpane mięso, opłukaną fasolę, doprawić kolendrą i ulubionymi ziołami. Poddusić. W międzyczasie mango i cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z limonki i wymieszać ze świeżą kolendrą. Jogurt wymieszać z sokiem z limonki. Tortillę ułożyć na patelni, posypać tartym serem, na połowie ułożyć farsz, złożyć tortillę, podsmażyć z obu stron. Tortille podawać z salsą z mango i jogurtem.
Mięso można wymienić na pierś z kurczaka lub łopatkę wieprzową