Quesadilla z szarpaną wołowiną

Gdy przychodzi weekend lub spotkanie z bliskimi, które organizujesz, chcesz przygotować coś bardziej wyrafinowanego? Świetnie sprawdzi się danie orientalne. Wybór meksykańskiej kuchni bogatej w rośliny strączkowe może być strzałem w dziesiątkę. Znaczącą rolę odgrywają tam świeże zioła, które w połączeniu z wolno pieczonym mięsem i pomidorami nadadzą potrawie charakterystyczny smak. Danie to jest dość czasochłonne, ale wszyscy goście będą zachwyceni.

Wartość odżywcza

  • Wartość energetyczna 545 kcal
  • Białko 35,2 g
  • Tłuszcze 13,6 g
  • Węglowodany 67 g
  • Błonnik 6,35 g

Składniki

  • 1 szt. tortilla pełnoziarnista
  • 60 g fasola czarna w puszce
  • 20 g ser, Gouda tłusty
  • 80 g wołowina, polędwica
  • 60 g fasola czarna w puszce
  • 200 g pomidor
  • 100 g mango
  • 30 g cebula czerwona
  • 40 g jogurt naturalny
  • sok z limonki
  • sos sojowy
  • musztarda
  • kolendra
  • chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Polędwicę zamarynować w musztardzie i sosie sojowy, odstawić na 2 godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 C, wstawić mięso do piekarnika i piec ok. 1 h, tak by mięso można było porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać poszarpane mięso, opłukaną fasolę, doprawić kolendrą i ulubionymi ziołami. Poddusić. W międzyczasie mango i cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z limonki i wymieszać ze świeżą kolendrą. Jogurt wymieszać z sokiem z limonki. Tortillę ułożyć na patelni, posypać tartym serem, na połowie ułożyć farsz, złożyć tortillę, podsmażyć z obu stron. Tortille podawać z salsą z mango i jogurtem.

Mięso można wymienić na pierś z kurczaka lub łopatkę wieprzową