Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 620 kcal
- Białko: 42,3 g
- Tłuszcze: 22,2 g
- Błonnik pokarmowy: 7,3 g
- Węglowodany: 67,5 g
Składniki na 2 porcje:
- 300 g Pstrąg
- 500 g Ziemniaki
- 500 g Papryka
- 150 g Marchew
- 20 g Olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny, natka pietruszki, rukola, przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i pokroić w łódeczki. Paprykę pokroić w słupki a marchew w plastry. Całość wymieszać z połową oleju i przyprawą do ziemniaków oraz ząbkiem czosnku. Warzywa wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 20 minut. Pstrąga natrzeć marynatą z pozostałego oleju wymieszanego z czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Rybę dołożyć do warzyw i całość piec jeszcze 15 minut. Rybę podawać z pieczonymi warzywami i rukolą.