Pstrąg z pieczonymi warzywami i rukolą

Pomysł na szybki obiad, który dostarczy sporą dawkę kwasów omega-3 wspierających odporność organizmu, pracę serca i mózgu.

Pstrąg z pieczonymi warzywami i rukolą

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 620 kcal
  • Białko: 42,3 g
  • Tłuszcze: 22,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,3 g
  • Węglowodany: 67,5 g

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g Pstrąg
  • 500 g Ziemniaki
  • 500 g Papryka
  • 150 g Marchew
  • 20 g Olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny, natka pietruszki, rukola, przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i pokroić w łódeczki. Paprykę pokroić w słupki a marchew w plastry. Całość wymieszać z połową oleju i przyprawą do ziemniaków oraz ząbkiem czosnku. Warzywa wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 20 minut. Pstrąga natrzeć marynatą z pozostałego oleju wymieszanego z czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Rybę dołożyć do warzyw i całość piec jeszcze 15 minut. Rybę podawać z pieczonymi warzywami i rukolą.