Przygotowanie:
Pyszna i rozgrzewający krem z warzyw będzie wspaniałym pomysłem na obiad dla całej rodziny!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia 378 kcal
- Białko 20,5 g
- Tłuszcze 6,6 g
- Węglowodany 61,7
Składniki na 4 porcje:
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 papryki
- 500 g passaty pomidorowej BIO
- 1 łyżka oleju
- 200 g soczewicy
- 100 g sera feta 12% tłuszczu
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry, oregano, kmin rzymski
Przygotowanie: Soczewicę ugotować al dente. Cebulę i czosnek pokroić i dusić przez 2 min. Dodać startą marchewkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Podlać wodą i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodać passatę pomidorową, zagotować, dodać soczewicę i fetę. Pozwolić aby się rozpuściła. Podawać z posiekaną natką pietruszki
Tomiła Karwowska
dietetyk