Przygotowanie:
Przysłowiową “zupę mleczną” można zastąpić gęstszym kleikiem np. kaszą manną na gęsto, owsianką z dodatkiem mleka, a także płatkami ryżowymi,
za którymi przemawia również aspekt szybkości przygotowania – są tak rozdrobnione, że nie trzeba ich gotować!
Do gęstego ryżu na mleku można dodać mus z owoców sezonowych i otręby.
Przepis na jedną porcję dostarczającą 280 kalorii, 8g białka, 4g tłuszczu i 54 g węglowodanów
- 45 g płatków ryżowych błyskawicznych
- 15 g otrębów granulowanych
- 100 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 100 ml mleka 2%
Płatki ryżowe wsypujemy do małego naczynia.
W rondelku gotujemy mleko z wodą i rozpuszczamy w niej łyżkę miodu.
Gorącym płynem zalewamy płatki i czekamy ok 5-6 minut aż na pęcznieją co jakiś czas mieszając.
W między czasie blenderem lub widelcem tworzymy mus truskawkowy.
Gotowy ryż posypujemy otrębami granulowanymi (można użyć też zwykłych pszennych), a na wierzch wlewamy truskawkowy sos.
Potrawa jest dobrą propozycją śniadaniową, ale może być podawana również jako deser na zimno i na ciepło.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com