Płatki ryżowe z musem truskawkowym

Płatki ryżowe z musem truskawkowym

Przygotowanie:

Przysłowiową “zupę mleczną” można zastąpić gęstszym kleikiem np. kaszą manną na gęsto, owsianką z dodatkiem mleka, a także płatkami ryżowymi,
za którymi przemawia również aspekt szybkości przygotowania – są tak rozdrobnione, że nie trzeba ich gotować!
Do gęstego ryżu na mleku można dodać mus z owoców sezonowych i otręby.

Przepis na jedną porcję dostarczającą 280 kalorii, 8g białka, 4g tłuszczu i 54 g węglowodanów

  • 45 g płatków ryżowych błyskawicznych
  • 15 g otrębów granulowanych
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 100 ml mleka 2%

Płatki ryżowe wsypujemy do małego naczynia.

W rondelku gotujemy mleko z wodą i rozpuszczamy w niej łyżkę miodu.

Gorącym płynem zalewamy płatki i czekamy ok 5-6 minut aż na pęcznieją co jakiś czas mieszając.

Płatki ryżowe z musem truskawkowym

W między czasie blenderem lub widelcem tworzymy mus truskawkowy.

Gotowy ryż posypujemy otrębami granulowanymi (można użyć też zwykłych pszennych), a na wierzch wlewamy truskawkowy sos.

Potrawa jest dobrą propozycją śniadaniową, ale może być podawana również jako deser na zimno i na ciepło.

Płatki ryżowe z musem truskawkowym

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com