Placuszki z dyni z sosem ze świeżych pomidorów

Marta kucharz

Przygotowanie:

Przepis na 2 porcje, porcja: 440kcal

  • 300g obranej dyni
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500g pomidorów (najlepiej dużych, dojrzałych)
  • łyżeczka cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła do dekoracji

Przepis

Dynię wydrążyć, miękki środek i pestki wyrzucić. Resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja ubić. Startą dynię wymieszać z jajkiem i mąką, przyprawić solą oraz pieprzem. Na wysmarowaną połową oliwy z oliwek patelnię wykładać po dużej łyżce ciasta i formować placuszki, smażyć ok.2-3minut aż się zrumieni i przewrócić na drugą stronę.</P.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Resztę oliwy podgrzać, dodać drobno pokrojony czosnek, przesmażyć minutę, dodać pomidory, ocet i cukier i dusić ok. 20minut aż sos lekko zgęstnieje, pod koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Placuszki podawać z sosem, udekorować świeżymi ziołami.

Placuszki z dyni