Przygotowanie:
Przepis na 2 porcje, porcja: 440kcal
- 300g obranej dyni
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500g pomidorów (najlepiej dużych, dojrzałych)
- łyżeczka cukru
- łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła do dekoracji
Przepis
Dynię wydrążyć, miękki środek i pestki wyrzucić. Resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja ubić. Startą dynię wymieszać z jajkiem i mąką, przyprawić solą oraz pieprzem. Na wysmarowaną połową oliwy z oliwek patelnię wykładać po dużej łyżce ciasta i formować placuszki, smażyć ok.2-3minut aż się zrumieni i przewrócić na drugą stronę.</P.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Resztę oliwy podgrzać, dodać drobno pokrojony czosnek, przesmażyć minutę, dodać pomidory, ocet i cukier i dusić ok. 20minut aż sos lekko zgęstnieje, pod koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Placuszki podawać z sosem, udekorować świeżymi ziołami.