Placuszki z dyni z chili i natką pietruszki

Placuszki z dyni na talerzu

Przygotowanie:

Dziś namawiamy was na kolory i smaki jesieni na talerzu – rozgrzewające placuszki z dyni z chili i natką pietruszki:

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 400kcal

  • 500 g Dynia
  • 120 g Jaja kurze całe (2 sztuki)
  • 80 g Mąka pszenna pełnoziarnista (5 czubatych łyżek)
  • 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy serek)
  • 10 g Olej rzepakowy uniwersalny (łyżka)
  • 1/2 papryczki chili, natka pietruszki, łyżeczka proszku do pieczenia

Dynię wydrążyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chili i pietruszkę drobno posiekać. Składniki wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać. Na patelni rozkładać ciasto tak by powstały cienkie placuszki. Smażyć na złocisty kolor z każdej ze stron. Placuszki podać z serkiem.

Polecamy również wersję placuszków bez chili lecz podanych z sosem czosnkowym (do serka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek).