Przygotowanie:
Te placuszki znajdą wielu wielbicieli- ten, kto lubi słodkie śniadania będzie zachwycony.
Porcja dostarcza średnio 486 kcal, 22.9g białka,58.8g węglowodanów, 42,7g tłuszczu
- 150g serka homogenizowanego light (o smaku waniliowym),
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 łyżka otrębów pszennych,
- 1 łyżka płatków jęczmiennych,
- 1 jajko (białko i żółtko osobno),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka 0.5%,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni
Białko ubijamy na sztywno. Serek łączymy z mlekiem, żółtkiem- roztrzepujemy razem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, siemie i płatki. Mieszamy razem.
Białko delikatnie mieszamy z masą- tak, żeby nie zniszczyć piany.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją olejem i dużą łyżką nakładamy ciasto. Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano.
Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl