Placuszki na serku homogenizowanym

Przygotowanie:

Te placuszki znajdą wielu wielbicieli- ten, kto lubi słodkie śniadania będzie zachwycony.

Porcja dostarcza średnio 486 kcal, 22.9g białka,58.8g węglowodanów, 42,7g tłuszczu

  • 150g serka homogenizowanego light (o smaku waniliowym),
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych,
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka 0.5%,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni

Białko ubijamy na sztywno. Serek łączymy z  mlekiem, żółtkiem- roztrzepujemy razem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, siemie i płatki. Mieszamy razem.

Białko delikatnie mieszamy z masą- tak, żeby nie zniszczyć piany.

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy ją olejem i dużą łyżką nakładamy ciasto. Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano.

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl