Przygotowanie:
Dzięki obecności marchwi i jabłka ten piernik jest mniej kaloryczny. Nie ma co się jednak oszukiwać że kawałek piernika zaspokoi nasze zapotrzebowanie na 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Pamiętajmy więc, nawet podczas świąt, żeby zjadać je do każdego posiłku.
Przepis na 12 porcji, 1 porcja: 270kcal
- 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 200 g Marchew
- 200 g Jabłko
- 30 g Kakao naturalne (3 łyżki)
- 2 szt Jaja kurze całe
- 120 g Miód pszczeli
- 120 g Olej rzepakowy uniwersalny
- 60 g Czekolada gorzka
- 60 g Mleko zagęszczone niesłodzone light
- 10 g Cukier brązowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, przyprawa do piernika
Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawą do piernika, 2 łyżkami kakao i łyżeczką cynamonu. Marchew i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mąki. Żółtka oddzielić od białek, dodać do masy razem z miodem i olejem i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać delikatnie, żeby białka nie siadły. Masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę (o wymiarach 30×20). Piec w temp. 180st. Około 50-60minut.
Zrobić polewę: w rondelku rozpuścić czekoladę, dodać mleko, kakao i cukier. Ostudzone ciasto posmarować polewą i odstawić do zastygnięcia.
Proponowany piernik najsmaczniejszy jest w dniu wypieku.