Przygotowanie:
Zazwyczaj zdarza się nam łączyć mięso z warzywami (i bardzo słusznie!)
Czasem jednak dla odmiany, możemy trochę poeksperymentować i podać je z owocami.
Przepis na jedną porcję dostarczającą około 338 kalorii w tym 26 g białka 51g węglowodanów i 3g tłuszczu
- 50 g brązowego ryżu
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka zaparzonej czarnej herbaty
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina kardamonu
- szczypta soli
- kilka goździków
Kilka godzin przed przygotowaniem dania oczyszczamy pierś z kurczaka,
odkrawamy połowę i nożem tworzymy w niej głęboki otwór.
W kubeczku mieszamy odrobinę gorącej herbaty z miodem i przyprawami (oprócz soli, która najpierw nacieramy mięso) i zrobioną mieszanką smarujemy dokładnie kurczaka, nie zapominając, aby przyprawy znalazły się również w środku piersi.
Następnie odkrawamy pół jabłka, obieramy, kroimy w kostkę i faszerujemy mięso (staramy się umieścić w środku jak najwięcej kawałków jabłka).
Drugą połówkę owocu kroimy w talarki, które wraz z mięsem wkładamy do woreczka do pieczenia i na końcu dodajemy kilka goździków.
Po zamknięciu woreczka kładziemy go w blaszce lub innej formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C, gdzie mięso pieczemy przez 25 minut.
W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy brązowy ryż.
Po wyjęciu kurczaka z woreczka układamy go na wcześniej przygotowanym ryżu
i polewamy całość zawartością woreczka wraz z kawałkami jabłek.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com