Przygotowanie:
Składniki:
- 2 uda z kurczaka;
- 4 średnie ziemniaki;
- 2 marchewki;
- 2 łyżki mleka;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pietruszka;
- natka pietruszki;
- łyżka masła;
- rozmaryn, sok z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Do żaroodpornego naczynia wkładamy mięso oraz obrane i pokrojone w plastry warzywa. Rozmaryn, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz rozcieramy z oliwą i przygotowaną mieszanką nacieramy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy mięso aby skórka stała się chrupiąca.
Ziemniaki obieramy, kroimy na identyczne kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, dodajemy masło oraz mleko i dokładnie rozgniatamy. Dosypujemy natkę pietruszki i mieszamy. Gorące wykładamy na talerze.
Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.
Robert Lipert
dietetyk