Pieczone udka z kurczaka z warzywami i pure

Pieczone udka z kurczaka z warzywami i pure

Przygotowanie:

Składniki:

  • 2 uda z kurczaka;
  • 4 średnie ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 2 łyżki mleka;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 pietruszka;
  • natka pietruszki;
  • łyżka masła;
  • rozmaryn, sok z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Do żaroodpornego naczynia wkładamy mięso oraz obrane i pokrojone w plastry warzywa. Rozmaryn, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz rozcieramy z oliwą i przygotowaną mieszanką nacieramy mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy mięso aby skórka stała się chrupiąca.



Ziemniaki obieramy, kroimy na identyczne kawałki i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy, dodajemy masło oraz mleko i dokładnie rozgniatamy. Dosypujemy natkę pietruszki i mieszamy. Gorące wykładamy na talerze.



pieczony kurczak z pure



Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.

Dietetyk_Robert Liepert

Robert Lipert
dietetyk