Pieczone placuszki z kaszy jaglanej

Pieczone placuszki z kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Da się zrobić lekkie placuszki bez mąki, a nawet można je upiec! Zaoszczędzi nam to trudności związanych z obracaniem oraz czasu. Te proste jaglane placuszki z powodzeniem mogą udawać ciasteczka i idealnie nadają się na pikantną przekąskę.

Przepis na 18 placuszków, 1 sztuka dostarcza średnio 44 kalorie, 2,6 g białka, 4,6 g węglowodanów i 1,7 g tłuszczu

  • 120 g kaszy jaglanej
  • 60 g twardego sera (np Grana Padano lub Parmezan)
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki bazylii
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • + 400 ml wody do gotowania kaszy

Do gotującej się wody dodajemy sól i opłukaną kaszę jaglaną.

Gotujemy około 10 minut, po czym ściągamy rondelek z ognia, przykrywamy i czekamy aż kasza wchłonie resztę płynu.

Po schłodzeniu kaszy przekładamy ją do miski, dodajemy jajka, utarty na drobnych oczkach ser oraz chili i bazylię.

Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub trzepaczką, po czym na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe placuszki (na każdy przypada ok 1 łyżka masy).

Pieczone placuszki z kaszy jaglanej

Każdy krążek posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Pieczemy około 30 minut, brzegi placuszków powinny zacząć się rumienić.

Pieczone placuszki z kaszy jaglanej

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com