Przygotowanie:
Da się zrobić lekkie placuszki bez mąki, a nawet można je upiec! Zaoszczędzi nam to trudności związanych z obracaniem oraz czasu. Te proste jaglane placuszki z powodzeniem mogą udawać ciasteczka i idealnie nadają się na pikantną przekąskę.
Przepis na 18 placuszków, 1 sztuka dostarcza średnio 44 kalorie, 2,6 g białka, 4,6 g węglowodanów i 1,7 g tłuszczu
- 120 g kaszy jaglanej
- 60 g twardego sera (np Grana Padano lub Parmezan)
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki bazylii
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
- + 400 ml wody do gotowania kaszy
Do gotującej się wody dodajemy sól i opłukaną kaszę jaglaną.
Gotujemy około 10 minut, po czym ściągamy rondelek z ognia, przykrywamy i czekamy aż kasza wchłonie resztę płynu.
Po schłodzeniu kaszy przekładamy ją do miski, dodajemy jajka, utarty na drobnych oczkach ser oraz chili i bazylię.
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub trzepaczką, po czym na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe placuszki (na każdy przypada ok 1 łyżka masy).
Każdy krążek posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Pieczemy około 30 minut, brzegi placuszków powinny zacząć się rumienić.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com