Wartość odżywcza w 1 porcji to 65 kcal, w całym daniu
- Energia 385 kcal
- Białko 18,9 g
- Tłuszcze 19,2 g
- Węglowodany 44,1 g
Składniki na 5 sztuk (5 porcji)
- Pieczarki 250 g (5 dużych sztuk)
- Ciecierzyca z puszki 100 g
- Sezam 15 g
- Suszone pomidory 40 g
- Czosnek, sól, pieprz, papryka chilli, sok z cytryny
Przygotowanie:
Do miski przełożyć opłukaną z zalewy cieciorkę, czosnek, sezam i suszone pomidory. Za pomocą blendera zmiksować składniki na gładką masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, paprykę chili. Pieczarki obrać, umyć, usunąć nóżki i wysuszyć. Pieczarki nadziewać pomidorową pastą z ciecierzycy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nadziane pieczarki piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut.