Pieczarki faszerowane pomidorowym hummusem

Autor: Małgorzata Olchowska

Pieczarki faszerowane hummusem to świetna przekąska dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Wbrew obiegowej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Są źródłem białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor czy cynk. W połączeniu z hummusem, czyli rodzajem pasty sporządzonej z ciecierzycy i przypraw, tworzą pełnowartościowy posiłek

 

Wartość odżywcza w 1 porcji to 65 kcal, w całym daniu

  • Energia

    385 kcal

  • Białko

    18,9 g

  • Tłuszcze

    19,2 g

  • Węglowodany

    44,1 g

 

Składniki na 5 sztuk (5 porcji)

  • Pieczarki 250 g (5 dużych sztuk)
  • Ciecierzyca z puszki 100 g
  • Sezam 15 g
  • Suszone pomidory 40 g
  • Czosnek, sól, pieprz, papryka chilli, sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Do miski przełożyć opłukaną z zalewy cieciorkę, czosnek, sezam i suszone pomidory. Za pomocą blendera zmiksować składniki na gładką masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, paprykę chili. Pieczarki obrać, umyć, usunąć nóżki i wysuszyć. Pieczarki nadziewać pomidorową pastą z ciecierzycy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nadziane pieczarki piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut.

 

Powrót Powrót