
Pieczarki faszerowane hummusem to świetna przekąska dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Wbrew obiegowej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Są źródłem białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor czy cynk. W połączeniu z hummusem, czyli rodzajem pasty sporządzonej z ciecierzycy i przypraw, tworzą pełnowartościowy posiłek
Wartość odżywcza w 1 porcji to 65 kcal, w całym daniu
- Energia
385 kcal
- Białko
18,9 g
- Tłuszcze
19,2 g
- Węglowodany
44,1 g
Składniki na 5 sztuk (5 porcji)
- Pieczarki 250 g (5 dużych sztuk)
- Ciecierzyca z puszki 100 g
- Sezam 15 g
- Suszone pomidory 40 g
- Czosnek, sól, pieprz, papryka chilli, sok z cytryny
Przygotowanie:
Do miski przełożyć opłukaną z zalewy cieciorkę, czosnek, sezam i suszone pomidory. Za pomocą blendera zmiksować składniki na gładką masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, paprykę chili. Pieczarki obrać, umyć, usunąć nóżki i wysuszyć. Pieczarki nadziewać pomidorową pastą z ciecierzycy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nadziane pieczarki piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut.