Pieczarki faszerowane pomidorowym hummusem

Pieczarki faszerowane hummusem to świetna przekąska dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Wbrew obiegowej opinii pieczarki nie są pozbawione wartości odżywczych. Są źródłem białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor czy cynk. W połączeniu z hummusem, czyli rodzajem pasty sporządzonej z ciecierzycy i przypraw, tworzą pełnowartościowy posiłek

pieczarki z hummusem

Wartość odżywcza w 1 porcji to 65 kcal, w całym daniu

  • Energia 385 kcal
  • Białko 18,9 g
  • Tłuszcze 19,2 g
  • Węglowodany 44,1 g

Składniki na 5 sztuk (5 porcji)

  • Pieczarki 250 g (5 dużych sztuk)
  • Ciecierzyca z puszki 100 g
  • Sezam 15 g
  • Suszone pomidory 40 g
  • Czosnek, sól, pieprz, papryka chilli, sok z cytryny

Przygotowanie:

Do miski przełożyć opłukaną z zalewy cieciorkę, czosnek, sezam i suszone pomidory. Za pomocą blendera zmiksować składniki na gładką masę. Dodać kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, paprykę chili. Pieczarki obrać, umyć, usunąć nóżki i wysuszyć. Pieczarki nadziewać pomidorową pastą z ciecierzycy. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Nadziane pieczarki piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut.