Przygotowanie:
Pełnoziarniste bajgle z dużą ilością warzyw to idealne rozwiązanie na lekki i zdrowy lunch w pracy.
Takie domowe wypieki z mąki pełnoziarnistej pozwolą nam długo zachować uczucie sytości.
Jedna porcja wraz z warzywami i plastrem łososia dostarcza średnio 380 kalorii, 17 g białka, 56 g węglowodanów i 8 g tłuszczu
Na bajgle:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- mak/sezam do posypania
+
- sałata masłowa
- czerwona cebula
- wędzony łosoś
- cienkie plastry awokado
- kilka plastrów pomidora
Ciasto przygotowujemy jak to tradycyjne drożdżowe – w ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże wraz z łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawiamy i czekamy aż zaczyn się spieni.
Następnie łączymy resztę składników i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia we względnie ciepłym miejscu na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 równych części, z których tworzymy krążki z dziurką, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
W między czasie w garnku gotujemy wodę, przy użyciu cedzaka wsadzamy do niej po kolei każdą porcję wyrośniętego ciasta, trzymamy po około 30 sekund z obu stron i odkładamy na blaszkę, po czym posypujemy krążek porcją maku lub sezamu, który delikatnie dociskamy.
Bajgle pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Gdy pieczywo lekko przestygnie, rozkrajmy je w pół i wkładamy sałatę, łososia, cebulę, cienkie plastry awokado i pomidora.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com