Przygotowanie:
Pełnoziarniste pieczywo jest sycące i dostarcza nam ważnych dla naszego organizmu w ciągu dnia – węglowodanów złożonych.
Podczas śniadania warto więc pamiętać o dobrym pieczywie, które dostarczy nam energii do czasu kolejnego posiłku.
Przepis na 2 bagietki po około 400 gram, 100 gram gotowego pieczywa dostarcza około 210 kalorii w tym 8,5g białka, 36g węglowodanów i 1,5 g tłuszczu
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3,5 szklanki)
- 380 ml wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki rozmarynu
- jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 ząbki czosnku
Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagniatamy na ciasto, które następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy we względnie ciepłe miejsce.
Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowujemy je wbijając w nie palce.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, z tworzymy wałki, (lekko) spłaszczamy i nadkrawamy nożem, po czym kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, w miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, po czym mieszanką smarujemy ciasto (nie zużyjemy całego jajka) i posypujemy resztą rozmarynu.
Bagietki pieczemy w temperaturze 190’C przez 30 minut.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com