Przygotowanie:
Zachęcamy do powrotu do naszej polskiej dobrej i zdrowej kaszy pęczak. Żeby jednak na stole nie było nudno i zbyt swojsko możemy przyrządzić ją na sposób włoski – tak jak risotto, z dodatkiem wina i parmezanu. Taka alternatywa zamiast zwykłej kaszy czy ziemniaków na pewno zachwyci naszych bliskich.
Przepis na 5 niedużych porcji, 1 porcja: 225kcal
- 200 g Kasza jęczmienna, pęczak
- 400 g Pieczarka uprawna, świeża
- 20 g Grzyby suszone
- 100 g Wino białe wytrawne (można pominąć)
- 1000 g Bulion warzywny (może być ekologiczny z kostki)
- 20 g Ser, Parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- Rukola
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i suszone grzyby i chwilkę przesmażyć. Dodać kaszę i mieszając przesmażyć przez około minutę. Następne dodać wino i chwilkę poczekać aż alkohol odparuje. Następnie zacząć dodawać stopniowo bulion, dolewać jak płyn w większości wyparuje i często mieszać. Po około 30 minutach kasza powinna być miękka i kleista a cały bulion powinien wsiąknąć i odparować. Na koniec dodajemy starty parmezan, mieszam i podajemy w towarzystwie rukoli. Smacznego!