Pęczak z grzybami na sposób włoski

Pęczak z grzybami na sposób włoski

Przygotowanie:

Zachęcamy do powrotu do naszej polskiej dobrej i zdrowej kaszy pęczak. Żeby jednak na stole nie było nudno i zbyt swojsko możemy przyrządzić ją na sposób włoski – tak jak risotto, z dodatkiem wina i parmezanu. Taka alternatywa zamiast zwykłej kaszy czy ziemniaków na pewno zachwyci naszych bliskich.

Przepis na 5 niedużych porcji, 1 porcja: 225kcal

  • 200 g Kasza jęczmienna, pęczak
  • 400 g Pieczarka uprawna, świeża
  • 20 g Grzyby suszone
  • 100 g Wino białe wytrawne (można pominąć)
  • 1000 g Bulion warzywny (może być ekologiczny z kostki)
  • 20 g Ser, Parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • Rukola

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i suszone grzyby i chwilkę przesmażyć. Dodać kaszę i mieszając przesmażyć przez około minutę. Następne dodać wino i chwilkę poczekać aż alkohol odparuje. Następnie zacząć dodawać stopniowo bulion, dolewać jak płyn w większości wyparuje i często mieszać. Po około 30 minutach kasza powinna być miękka i kleista a cały bulion powinien wsiąknąć i odparować. Na koniec dodajemy starty parmezan, mieszam i podajemy w towarzystwie rukoli. Smacznego!