Przygotowanie:
Czerwona soczewica należy do grupy roślin strączkowych. Jest łatwa w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga moczenia przed ugotowaniem jak większość nasion z tej grupy. Można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów: jako farsz do pierogów, składnik zup, burgerów czy różnych past i dipów. Jest bogatym źródłem białka roślinnego, dlatego może być stosowana jako zamiennik mięsa u wegan i wegetarian. Soczewica to także bogactwo błonnika pokarmowego i witamin z grupy B.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
- Energia: 335 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik: 14 g
Składniki na jedną porcję:
- 1 papryka (około 150 g)
- 5 łyżek soczewicy (50 g)
- 1 marchewka (około 100 g )
- łyżka tahini – pasty sezamowej (15 g)
- łyżka suszonych pomidorów (10 g)
- świeża bazylia, papryka ostra mielona, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:2) z suszonymi pomidorami. Po ugotowaniu wymieszać z tahini, startą marchewką i przyprawami. Całość zmiksować na gładki krem. Paprykę przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Przygotowaną pastę podawać na połówkach papryki, ozdobić bazylią.
Anna Hajost
dietetyk